Čokoládové orgie ve velikonoční Francii

Čokoládové orgie ve velikonoční Francii

I ve Francii můžete v rámci masopustu vidět spoustu karnevalů a průvodů, které věští očekávaný příchod Velikonoc a hlavně jara. S nastávajícím jarem bývá i u nás k vidění například taková sněženka. A právě ta se ve Francii stala jakýmsi hlavním symbolem Velikonoc. Ostatně její francouzský název Paquarette, má cos společného s francouzským názvem velikonoc – Paques.

Odlišností od našich krajin je akce pálení loutky „Jeho veličenstva,“ které se odehrává na náměstích velkých měst na Škaredou středu. Kromě tradic, ježto mají jako v mnoha jiných zemích kořeny v náboženství, jsou však francouzské Velikonoce převážně ve znamení rozličných obdob čokoládových vajec, figurek, zvonů a ryb. Ano, čtete správně – ryb.

Jedním z dlouholetých francouzských symbolů Velikonoc je velikonoční ryba nazývaná Poisson d’Avril, tedy v překladu něco jako aprílový žertík. Nejvíce se na něj těší děti. Základem je nepozorovaně připevnit rybu na záda každému, u koho to jen trochu jde.

Dalším symbolem jsou beze sporu letící zvony. Francouzští katolíci věří, že na Velký pátek odletěly všechny zvony do Říma, aby s sebou odnesly všechen smutek a veškerou bolest (poplatno dni ukřižování Krista). Proto se také nikdy na Velký pátek nerozezní žádný z francouzských zvonů. Zvony se, jak známo, vracejí na Velikonoční neděli. Pověst říká, že přinášejí nejen úlevu, ale hlavně vejce. V dnešní době převážně ta čokoládová. A je nasnadě, že k velké radosti dětí je spousta těch vajec během letu poztrácena, aby je pak caparti a omladina mohli hledat v trávě.

Této legendy využila i jedna prodejna čokolád v Marseille a inovovala velikonoční nabídku čokolád. Krom uzavřených vajec jsou tedy k dostání čokoládová volská oka s různými příchutěmi zdobená bonbóny. Obchod se jmenuje Panier a pochoutky z něj jdou na dračku.

Starým velikonočním zvykem je ve Francii koulení syrových vajec z mírného svahu. Vejce, které se dokutálí dolů bez újmy, se stává vejcem vítězným a symbolizuje kámen odkutálený z Kristovy hrobky.

A protože je Francie zemí známou převážně svým kulinářským uměním, nabídnu vám i dnes jeden velikonoční francouzský recept, který můžete o Velikonocích s úspěchem vyzkoušet i vy a ještě u něj spotřebujete vykoledovaná vařená vejce.

Francouzská plněná velikonoční vejce

8 vajec uvařených natvrdo
1/3 hrnku jemně nakrájené šunky
1 lžička nasekané petrželky
1 lžička nasekané jarní cibulky
1 lžička majonézy
2 lžičky hořčice
¼ lžičky tymiánu
Špetka soli a pepře
Toustový chléb

Postup

Vařená vejce oloupejte a rozkrojte na dvě poloviny. Vyjměte žloutky. Na náplň budete potřebovat čtyři žloutky, zbylé čtyři snad upotřebíte při jiné příležitosti. Zmíněné čtyři žloutky smíchejte se všemi ingrediencemi krom toustového chleba. Můžete směle použít i mixér. Půlky vajec naplňte připravenou směsí. Toustový chléb rozdrťte na co nejmenší části (jako na strouhanku) a posypte jimi naplněná vejce.

Vejce naklaďte na plech a grilujte v troubě 1–3 min. (Je dobré použít pečicí papír.)

A nyní opusťme Francii, protože nás čeká cesta do velikonočního Chorvatska.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Hvězdičkou označené položky jsou povinné.