Štědrý den na maďarský způsob

Štědrý den na maďarský způsob

O tradičních jídlech na Štědrý den v USA nebo Anglii se již napsalo hodně a snad každý si vybaví krocana nebo bohatý anglický pudink. Víte ale, co budou mít zítra lidé na talířích v Maďarsku?

Maďarská kuchyně se nevyhýbá sladkým ani masitým jídlům, přesto je ale jejich sváteční stůl odlišný od našeho.
Stejně jako my si většinou nedokážeme představit Vánoce bez vánočky, v Maďarsku nemůže na stole chybět tradiční pečivo beigli. Je to plněná kynutá roláda, která má při uchování v chladu dlouhou trvanlivost a hodí se třeba na snídani nebo k odpolední kávě během celého roku. Jak na to? Je to snadné!

Těsto na beigli

1 lžička krystalového cukru, 120 ml mléka, kostku kvasnic, 50 g moučkového cukru, 500 g polohrubé mouky, 200 g másla, 2 vejce, nastrouhanou citrónovou kůru, špetku soli, vanilkový cukr
Těsto vypracujeme jako běžné kynuté těsto a necháme půl hodiny až hodinu kynout. Těsto rozdělíme na čtyři díly a každý rozválíme na obdélník o rozměrech 30 cm x 35 cm. Dva obdélníky potřeme makovou a dva ořechovou nádivkou a srolujeme. Rolády potřeme žloutkem a vložíme na vymazaný plech do předehřáté trouby. Pečeme při mírné teplotě do zlatohněda.

Ořechová nádivka

100 ml mléka, 100 g krystalového cukru, vanilkový cukr, hrst hrozinek, mletá skořice, 250 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce medu nebo 3 lžíce meruňkového džemu
V kastrůlku svaříme mléko, s krystalovým a vanilkovým cukrem, přidáme hrozinky, skořici, ořechy a med (džem).

Maková nádivka

100 ml mléka, 50 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 250 g mletého máku, hrst hrozinek, 3 lžíce medu
Postup je stejný jako u ořechové nádivky, do svařeného mléka přidáme ostatní ingredience a chvíli za stálého míchání podusíme. Pozor na připálení!

Dalším tradičním jídlem je mákos pompos, což je sladký pokrm, který se jí k obědu na Štědrý den. Příprava je velice jednoduchá. Rohlíky nakrájené na kolečka se v hrnci přelijí trochou horkého mléka, ale jen tak, aby se příliš nerozmočily. Na pár minut se nechají stát pod pokličkou, pak se rozdělí na talíře a posypou se cukrem smíchaným s mletým mákem.

Během odpoledne se potom jí tenké vánoční oplatky mazané medem a ovoce.

Ke štědrovečerní večeři se dělá rybí polévka halászlé, ale stejnou tradici má i kyselá bramborová polévka, která se vaří zejména v rodinách, kde nemají rádi ryby. Jako hlavní chod se pak podává smažený kapr, ale obvykle nikoli s bramborovým salátem, ale jen s vařeným bramborem.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Hvězdičkou označené položky jsou povinné.

Ověření *