Salmonely – bakterie se špatnou pověstí

Salmonely – bakterie se špatnou pověstí

Dnes se zastavíme u jednoho velmi nepříjemného onemocnění, k němuž můžeme přijít celkem snadno. Stačí, když se necháme nalákat třeba na dobrůtku v rychlém občerstvení nebo neodoláme kopečkové zmrzlině. Řeč bude o infekčním onemocnění zvaném salmonelóza.

Víte, kde jsou schopné bakterie salmonely přežít? A čemu se máme vyhýbat, abychom neohrozili nákazou sebe a své děti? Otázek je jistě dost, začneme však pěkně popořadě.

Člověka postihuje zejména bakterie Salmonella enteritidis. Tento druh současně napadá i zvířata, nejčastěji drůbež, a ta je také v mnohých případech zdrojem nákazy pro člověka. Bakterie jsou velmi odolné, mráz je nezabije a teploty do 70 stupňů jim také neuškodí. Salmonela se teoreticky může vyskytnout v jakémkoli jídle, ale objevuje se nejvíce v těchto typech potravin:
– veškeré výrobky z drůbežího masa,
– jídla obsahující vajíčka, majonézu,
– zmrzliny,
– mleté maso.

Mnohokrát omílaným pravidlem je, že maso a vajíčka mají projít důkladnou tepelnou úpravou, která bakterie salmonely (i jiné) bezpečně zahubí. S tím souvisí další pravidlo: syrové maso a vajíčka nesmí přijít do kontaktu s jinou potravinou, kterou už nebudeme vařit nebo péct. Tím se určitě většina z nás snaží řídit, ale horší je to se zmrzlinou, nebo například bagetami, které obsahují jak majonézu, tak vajíčka a kuřecí maso (vražedná kombinace!).

Při nákupu ledové pochoutky nebo baget a podobných lákadel bychom se sice měli mít na pozoru a vést k tomu i své děti, ale nic se nesmí přehánět. Ne s každou kopečkovou zmrzlinou si koupíme porci bakterií salmonely! (Kupříkladu mně babička asi v první třídě začala vtloukat do hlavy, že kopečkovou nikdy, protože bych z ní měla zákonitě salmonelózu, a téhle pověře jsem věřila docela dlouho…)

Ačkoli je salmonelóza spojována především s letními měsíci, nakazit se jí můžeme po celý rok. Co dělat, když máme podezření, že jsme se střetli právě s bakteriemi salmonely? To si povíme zase příště!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ověření *