Italské Velikonoce na křídlech holubice

Italské Velikonoce na křídlech holubice

Velikonoce mají pro celou Itálii velký význam. Nejčistší podobu si tento svátek zachoval ve vesnicích a na Sicílii, kde se dosud dodržuje mnoho prastarých tradic. Ale i v oblastech, které jsou poměrně průkopnicky a moderně orientované a ve velkých městech to oslavami Velikonoc žije.

Velikonoce bývají v Itálii označovány také jako svátek nekvašeného chleba, což má spojitost s osvobozením židovského lidu od Egyptské nadvlády. Pro křesťany je to snad nejdůležitější svátek v roce. Po celou dobu velikonočního času můžete vídat procesí se svíčkami, na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu a Velikonoční neděli probíhají velké bohoslužby. Bohoslužeb na Velikonoční neděli se často účastní i ateisté. Každý rok v tomto čase papež tradičně vede pobožnost křížové cesty kolem Kolosea a v neděli slouží mši na náměstí svatého Petra, jejíž průběh je přenášen do celého světa.

Pokud se někdy budete chtít podívat do Itálie právě o Velikonocích, mohli byste zavítat třeba do Florencie a být svědky efektního zakončení obřadu Velikonoční neděle. Oficiální název zní Scoppoi Del Carro čili Výbuch vozu. A to doslova i do písmene. Z oltáře v katedrále je po drátě spuštěna mechanická holubice – symbol italských Velikonoc. Holubice působí dojmem, že letí. Když doletí na náměstí, kde je umístěn květinový vůz, zapálí jej a spustí ohňostroj.

Ještě na moment u holubice zůstaneme, i když teď se už přesouváme do oblasti, která bude jen škádlit chuťové pohárky. Na italských stolech neuvidíte beránka ani zajíčka, za to holubici stoprocentně. Jde o buchtu, která má v současné době mnoho různých příchutí, dostanete ji kolem Velikonoc koupit v každém obchůdku a bývá rozličně velká. Jenže do Itálie je to přece jen nějaký ten kilometřík navíc, takže si můžete zkusit velikonoční holubici upéct i doma. A jestli nemáte formu na holubici, zkuste třeba tu naši klasickou beránkovou.

Velikonoční holubice = Colomba

500 g hladké mouky
150 g cukru moučka
25 g droždí
150 g másla
1 sklenice mléka
4 vejce
2 žloutky
100 g kandované pomerančové kůry
50 g krystalového cukru
100 g mandlí
Špetka soli

Postup

Začněte kváskem, který vyrobíte z 250 g mouky, droždí a trochy teplého mléka. Po vykynutí přidejte celá vejce a jeden žloutek, přisypte zbytek mouky, moučkový cukr, máslo, pomerančovou kůru a přidejte mléko se špetkou soli. Těsto vypracujte a nechejte vykynout. Už v tomto okamžiku by mělo kynout přiklopené formou.

Než těsto vykyne, spařte mandle horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Před pečením potřete těsto žloutkem, posypte plátky mandlí a pocukrujte krystalovým cukrem. Colomba se peče v předehřáté troubě nejdříve zprudka, později mírně. Místo kandovaného ovoce a mandlí můžete zkusit třeba čokoládu nebo oříšky a buchta zase dostane jinou příchuť.

Jídlo je nedílnou součástí italských Velikonoc. Pořádají se bohaté hostiny o několika chodech. Kromě Colomby by na stolech nemělo chybět jehněčí maso na mnoho způsobů a samozřejmě vejce, která jsou i zde symbolem znovuzrození a jara. V některých oblastech nosí hospodyně celá vejce do kostela k posvěcení, pak je dají na stůl a kolem nich naskládají všechno ostatní jídlo. Ze slaného pečiva jsou nezbytné preclíky, které svým propletením připomínají ruce sepjaté k modlitbě.

Ale pro děti jsou samozřejmě nejdůležitější sladkosti. Někdo říká, že čokoládová vajíčka vymysleli právě v Itálii. Toto tvrzení není ničím podložené, každopádně čokoládových vajec je během velikonoc plná Itálie a nejsou to jen malá decentní vajíčka. K vidění jsou třeba i metrová čokoládová vejce. Ve vejcích bývá většinou ukryto ještě nějaké to překvapení.

Pokud jde o dekorace, malováním kraslic a zdobením vajíček se tu nikdo moc nezabývá. Valná většina lidí si koupí v obchodech už odekorovaná umělá vejce různých velikostí a těmi si pak zdobí domov.

Velikonoční pondělí probíhá v duchu pikniků a výletů na různě dlouhé vzdálenosti dle zdatnosti rodinných příslušníků.

S přáním dobrých velikonoc Buona Pasqua se pro dnešek loučím a těším se na příště.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ověření *