Dnes má svátek Liliana, ale hlavně také Dášeňka

Dnes má svátek Liliana, ale hlavně také Dášeňka

Liliany prominou, protože psí kalendář hlásá, že dnes má svátek taky DÁŠEŇKA! A ta si své místo v dětských duších i našem kalendáři právem zaslouží.

Byl jednou jeden drsnosrstý teriér. Kromě toho to byla taky fenka. Jmenovala se Iris a jednoho dne se jí narodila malá štěněčí holka, která dostala jméno Dášeňka. A právě o ní napsal spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf Karel Čapek (9. 1. 1890 – 25. 12. 1938) známou knížku s názvem Dášeňka čili život štěněte.

Tato knížka ve své době způsobila nárůst zájmu o foxteriéry i štěňata obecně. Je doplněna kouzlenými fotografiemi, které Karel Čapek s Dášeňkou nafotil. Všechny fotky zachycují štěně v akci, dokumentují jeho seznamování se s novým světem, první krůčky, hry s mámou Iris a stavění na vlastní psí nožky. Kromě fotek nakreslil Karel Čapek i spoustu milých obrázků. Ty ilustrují pohádky o psech vymyšlené speciálně pro Dášeňku, aby taky chvíli jen tak tiše seděla a naslouchala…

Knížka je rozdělena do několika sekcí, v kterých se dozvíte o životě štěněte, jak je těžké je vyfotit, něco o psích zvycích, o lidech a nesmí chybět ani ty zmíněné pohádky.

Možná jste příhody svérázné a neposedné slečny Dášeňky slyšeli namluvené. Převyprávělo je hned několik umělců se zvučnými jmény – Karel Höger, Jiří Sommer, Jiří Šrámek a Per Štěpánek.

Psí pohádky vyprávěné malé foxteriérce Dášeňce byly roku 1979 i zfilmovány a od té doby nejednou vysílány (většinou jako večerníček). Natočil je Břetislav Pojar a rozdělil do sedmi dílů s názvy: Jak se narodila, Jak uviděla svět, Jak rostla, Co měla na práci, Mnoho vody uplynulo, Jak sportovala a Jak šla do služby. Vypravěčem příběhů je tentokrát Martin Růžek.

Tak přejeme všem Dášeňkám ten nejlepší psí život, hodné pány a hromadu zábavy. A všem Lilianám krásný den! Určitě nám odpustí, že jsme dali přednost hravému štěněti. Vždyť po liliích voňavé jméno Liliana je mnohdy překládáno ve smyslu jak hravá a veselá!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ověření *